21. yüzyılda endüstri ve hazır gıdaya alışmış insan için en zoru temiz gıdaya ulaşmak oldu. Sadece helal olanı değil aynı zamanda tayyib olanı seçmek gibi bir derdi olanlar için ise bu süreç maddi zorluğunun yanında sürdürülebilirlik açısından da neredeyse imkansız bir hal aldı. Son zamanlarda daha iyi anlamaya başladık ki bu durum keyfi bir tercihin ötesinde ciddi sağlık problemlerini de çoğalttı. Esma Balkaya’nın Artizan Mutfak serüveni de tam bu noktada başladı. Prematüre olarak doğan bebeklerine en temiz gıdayı verebilmek için sürdürülebilirliği o çok zor olan süreci anneliğin verdiği güç ile aştı. Ailesinde ve yakın çevresinde gördüğü olumlu sonuçlar ve gelen istekler üzerine her geçen gün üretimini ve bu alanda çalışmalarını biraz daha arttırdı. Özellikle fermente gıdalarda keşfettiği detaylar tecrübe eden herkesin bundan sonrasında kayıtsız kalamayacağı kadar olumluydu.Yüksek lisans eğitimiyle öğrenmeye devam ederken referans noktası olarak kadim kaynaklardan besleniyor ve bunları güncel çalışmalarla harmanlıyor. Türkiye’de ilk kez yapılan birçok sirke tarifinde imzası olan Esma Balkaya özellikle de güllü bal sirkesi mucidi olarak biliniyor.Artizan Mutfak yılların emeği ile oluşan tecrübe ve güveni Tarım Bakanlığından aldığı üretim izni ile taçlandırdı. Bugüne dek binlerce kişinin hanesine şifa sebebi olmanın yanı sıra verdiği eğitimlerle de yüzlerce insana bu birikimini aktarmaya devam ediyor.
|